Cholesterol je přirozenou součástí každé naší buňky. Pro člověka je esenciální živinou – tukem, který podporuje pevné zdraví, imunitu a mentální pohodu. Pro sportovce je důležitý z důvodu svalového růstu a regeneraci. Pro ženy kvůli hormonální rovnováze a reprodukci. Pro maminky je látkou důležitou pro zdraví a vývoj miminka.
Strava a cholesterol
Cholesterol je primárně produkován v játrech, která zároveň regulují jeho hladinu v krvi. Játra poskytují cholesterol k výrobě žluči, a tu potřebujeme pro trávení a vstřebávání tuků, minerálů a životně důležitých vitamínů A, E, D, K, rozpustných v tucích. Příkladem je vitamin D, který se obyčejně vytváří v kůži vystavením cholesterolu slunečnímu záření. Vitamin D potřebuje cholesterol, aby byl tělem správně využit pro vývoj nervové soustavy, růst kostí a zubů, a ke správnému využití minerálů ze stravy, např. je nezbytný pro vstřebání vápníku a fosforu.
Z celkového cholesterolu si tělo produkuje 85% samo, a pouze 15% získává z jídla. Přes schopnost těla produkovat 85% cholesterolu, je nutné zbytek doplnit kvalitní stravou. Kvalitní strava bohatá na saturované tuky a cholesterol nezvyšuje jeho hladinu v krvi. Nezdravá životospráva, nadbytek stresu, spánková deprivace, to vše zvyšuje obsah toxinů a volných radikálů v krvi. Následkem toho játra zvýší produkci cholesterolu a odešlou ho do potřebných míst v LDL podobě, aby odstranil toxiny a zahojil buňky a cévy. LDL na sebe přímo váže a inaktivuje toxiny a bakterie, a tím tak pomáhá chránit buňky před poškozením a tělo tak před infekcí. Když se buňky zahojí, putuje cholesterol zpět do jater ve formě HDL. (Viz obrázek č.1)
Trénink a cholesterol
Přes den Vám cholesterol ve stravě zajistí stabilní fyzickou i mentální energii a výkon. V noci zase podpoří kvalitní spánek, a tím tak celkovou regeneraci organismu. Ve stravě sportovců je nezbytný ke tvorbě steroidních hormonů, především růstového hormonu testosteronu, který zajišťuje nárůst svalové hmoty a zároveň je zdrojem fyzické a mentální síly. Nadměrná fyzická a psychická zátěž, nedostatek odpočinku, nedostatek živin a tuků ve stravě, může zvýšit riziko celkového vyčerpání testosteronu, což může vést ke svalové atrofii, svalovému poškození a celkové psychické podrážděnosti a nestabilitě. Největší koncentrace cholesterolu je v mozku, kde zajišťuje správné fungování hormonu serotoninu, díky kterému se cítíme dobře a jsme odolní proti stresu. Cholesterol tedy pomáhá zvyšovat odolnost organismu vůči zátěži jak fyzické tak mentální.
Stres a cholesterol
Cholesterol má přirozené hojivé vlastnosti. Imunitní buňky se na něj doslova spoléhají v boji proti infekci. V těle totiž funguje jako silný antioxidant, který nás chrání před poškozením volnými radikály. Nadbytek volných radikálů v krvi z důsledku nezdravého způsobu života, může vést ke vzniku chronických zánětů v těle. Když tento stav nastane, játra zvýší produkci cholesterolu, aby se s tímto útokem volných radikálů vypořádala (viz. Obrázek 1). V období dlouhodobého stresu či nemoci, mohou výsledky krve ukázat trvale zvýšený cholesterol. Když se poškození odstraní, krevní cholesterol se sníží. Zvýšený cholesterol může být tedy chápán jako signál, že je v těle zánět, nerovnováha a že se tělo zabývá nějakým vnitřním poškozením.
Nezdravá forma cholesterolu
Cholesterol sám o sobě je velmi prospěšnou živinou, avšak zoxidovaný cholesterol, který obsahuje volné radikály, má neblahý dopad na naše zdraví, cévy a hladinu cholesterolu v krvi. Pokud vystavíte cholesterol kyslíku a příliš vysoké teplotě zoxiduje, tzn. poškodí se. Takový cholesterol se pak hromadí v cévách a poškozuje je. Zoxidovaný cholesterol se vyskytuje v živočišných tucích zahřátých při vysokých teplotách (smažení, grilování). Vyskytuje se také v průmyslově zpracovaných potravinách obsažený v sušeném mléce a vejcích. Sušiny se znehodnocenou formou cholesterolu se vyskytují například v předpřipravených směsích na chléb a palačinky, v proteinových tyčinkách, čokoládách a jiných dnes běžně kupovaných pochutinách v supermarketech.
Rostlinné oleje a cholesterol
Cholesterol zajišťuje pevnost a stabilitu buněčných stěn. Každá buňka potřebuje různé množství cholesterolu(dle své funkce). Ty, které jsou součástí ochranné bariéry budou potřebovat více cholesterolu. Strava bohatá na rafinované rostlinné oleje a transtuky, které nahrazují cholesterol a saturované tuky ve stravě, způsobuje ochabnutí buněk. Činí je slabými a neodolnými vůči vnějšímu prostředí, volným radikálům, toxinům a bakteriím. Příkladem může být naše střevní výstelka. Cholesterol se stará o zdraví a ochrannou bariéru střevní výstelky. Chronický stres a strava s nízkým obsahem saturovaných tuků a cholesterolu, může způsobit střevní obtíže jako například syndromu propustnosti střeva.
Negativní faktory
Strava s nízkým obsahem saturovaných tuků a cholesterolu a níže uvedené faktory podněcují zánětlivé procesy organismu. Tělo začne ztrácet svou přirozenou obranyschopnost. Při balancování cholesterolu a řešení chronických potíží, doporučuji komplexní pohled a zvážit všechny níže zmíněné faktory.
- Nezdravý životní styl, nadbytek stresu, kouření, alkohol, užívání drog a léků.
- Nekvalitní strava složená z průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (bílá mouka, rafinovaný cukr, kukuřičný sirup, nízkotučné potraviny obsahující místo tuku cukr ve formě škrobů)
- Nízkotučné diety a s nimi spojené náhlé a velké změny tělesné hmotnosti
- Zoxidovaný cholesterol
- Rafinované rostlinné oleje (řepkový, sojový, slunečnicový olej) a transtuky (margarín), které jsou pro naše zdraví nebezpečné především díky jejich průmyslovému zpracování formou extrakce a hydrogenace
- Přehnaná fyzická aktivita nebo naopak nedostatek pohybu
- Používání chemické kosmetiky
- Život v znečištěném ovzduší
Zdraví prospěšné zdroje
Zdravý životní styl Vám zajistí prevenci zdravého cholesterolu a srdce. Šetrná úprava potravin (vaření, dušení, vaření v pomalém hrnci a na páře) pomáhá zachovat cholesterol v jeho nejlepší podobě. Příkladem mohou být vajíčka. Mastné kyseliny a vitaminy v žloutku nám pomáhají správně využít proteiny z bílku, proto je důležité vajíčka zbytečně nepřepalovat. Kvalitu cholesterolu ve stravě vždy ovlivní způsob, kvalita chovu a pěstování. Je lepší vyhledávat produkty z domácích bio farem a volných chovů. Zdraví prospěšné zdroje jsou:
- Bio ovoce, zelenina, tmavá listová zelenina
- Bio živočišné produkty od zvířat chovaných na pastvinách (maso, vnitřnosti, vejce, sádlo, mléčné nepasterizované produkty, máslo, ghí)
- Ryby z volného chovu, mořské plody, rybí olej, kaviár
- Bio oříšky, semínka, avokádo
- Tropické oleje panenský kokosový olej a červený palmový olej
- Bio za studena lisovaný olivový olej, sezamový olej, dýňový olej, olej z vlašských oříšků, tahini
- Jedním z výborných doplňků podporující zdraví a regulaci cholesterolu je například i mateří kašička
- Bohatým zdrojem je také mateřské mléko obsahující speciální enzym, díky němuž dítě vstřebá téměř sto procent tohoto cholesterolu
Použité zdroje:
CASS INGRAM [SIC]. The body shape diet. Vernon Hills, IL: Knowledge House Publishers, 2009. ISBN 9781931078283.
Cholesterol: Friend Or Foe? In: Https://www.westonaprice.org [online]. 2007 [cit. 2017-09-12]. Dostupné z: https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/cholesterol-friend-or-foe/
CHEK, Paul. How to eat, move and be healthy!: your personalized 4-step guide to looking and feeling great from the inside out. San Diego, Calif.: C.H.E.K. Institute, c2004. ISBN 978-1-58387-006-8.
FALLON, Sally., Pat. CONNOLLY a Mary G. ENIG. Nourishing traditions: the cookbook that challenges politically correct nutrition and the diet dictocrats. 2nd ed. Washington, DC: NewTrends Pub., c1999. ISBN 0-9670897-3-5.
SINGER, Katie. The garden of fertility: a guide to charting your fertility signals to prevent or achieve pregnancy–naturally–and to gauge your reproductive health. New York: Avery, 2004. ISBN 1583331824.
The Benefits of High Cholesterol. In: Https://www.westonaprice.org [online]. 2004 [cit. 2017-09-12]. Dostupné z: https://www.westonaprice.org/health-topics/modern-diseases/the-benefits-of-high-cholesterol/